wtorek, 9 maja 2017

Sycące soczewicowe spaghetti - must try!



Dzisiaj przedstawiam wam spaghetti, bezmięsne, a jednak zadowoli nawet największych mięsożerców :) Wszystko dzięki kilku prostym, działającym cuda połączeniom. On your marks, get set, cook!



Składniki:
(2 porcje)
1/2 szk suchej czerwonej soczewicy
cebula
2 ząbki czosnku
puszka pomidorów krojonych/kartonik passaty
przyprawy: chilli, papryka słodka wędzona, sól, pieprz, bazylia, oregano
makaron spaghetti (u mnie pelnoziarnisty)
olej rzepakowy/oliwa rafinowana
opcjonalnie: płatki drożdżowe, pomidorki koktajlowe, świeża bazylia (do przybrania)

Wykonanie:
Makaron ugotować zgodnie z instrukcją na opakowaniu. Cebulę pokroić w kosteczkę, czosnek drobno posiekać. Wrzucić na rozgrzaną patelnię z olejem i zeszklić. Soczewicę przepłukać i dorzucić do cebuli. Przesmażyć razem przez ok. 10min. Przełożyć do rondelka, zalać pomidorami/passatą, dodać przyprawy i dusić pod przykryciem, co jakiś czas mieszając, przez ok. 15min.
Makaron wyłożyć na talerze, polać sosem, udekorować pomidorkami, świeżą bazylią i posypać płatkami drożdżowymi lub parmezanem/fetą.. Co kto lubi :)



To taka wersja a la bolognese. Można ją modyfokować na wiele sposobów, dorzucić pieczarki, paprykę czy oliwki. Zależy co akurat macie w lodówce :D Myślę, że takie danie to również dobra propozycja na piątkowy obiad albo po prostu urozmaicenie naszej codziennej diety, która, nie oszukujmy się, opiera się głównie na mięsie. ;)
Dajcie znać czy wypróbujecie i jak wrażenia smakowe. Smacznego! :)


1 komentarz:

  1. Bardzo ciekawy przepis :) Czegoś takiego jeszcze nie robiłam i muszę spróbować :)

    OdpowiedzUsuń

Dziękuję serdecznie za każdy komentarz, jesteście super! :D
Komentarze o treści wulgarnej nie są tolerowane i natychmiast zostaną usunięte. Bardzo proszę o nieumieszczanie reklam.