piątek, 10 lutego 2017

Przez żołądek do serca... Propozycja na walentynki :)


Na pewno wiele z was poszukuje inspiracji na walentykowy obiad lub kolację. Mam tu coś, co zadowoli najbardziej wykwintne podniebienia i oczywiście chwyci za serce ;) Prawdziwa petarda! Przejdźmy do rzeczy, czas ujawnić ten przepis na sukces.

W roli głównej występuje dziś kaczka, a konkretnie jej noga.. Może wydawać się, że proces przygotowania wymaga wiele wysiłku, ale tak naprawdę to nasza kaczka robi się sama, potrzebuje jedynie trochę więcej czasu. Warto wcześniej zaplanować to danie, ponieważ mięsko jest najsmaczniejsze po nocy spędzonej w lodówce w znakomitym towarzystwie marynaty ;)

Składniki
Nogi kaczki (u mnie w domu 1 sztuka na osobę okazała się wystarczająca)
sól, pieprz
marynata: 
250ml czerwonego wina wytrawnego
1/2 lub 1/3 słoiczka dżemu porzeczkowego (polecam dżem 100% z biedronki, wyjadam go łyżkami ze słoika:D super, jeśli macie domowy!)
rozmaryn
sos sojowy
łyżeczka miodu
odrobina czosnku (Powiedzmy, jeden mały ząbek, ale naprawdę mały. Nie chcemy, aby zdominował aromat)

Kaczkę myjemy, osuszamy i nacinamy każdą nogę w 2-3 miejscach. Dzięki temu marynata lepiej wniknie w mięsko. Następnie porządnie nacieramy solą i pieprzem. W osobnej miseczce rozrabiamy marynatę, łącząc wszystkie składniki (rozmaryn i sos sojowy dodajemy do smaku, wg uznania). Wkładamy kaczkę do naczynia żaroodpornego, zalewamy marynatą tak, by przykryła ją przynajmniej w połowie. Wstawiamy do lodówki na kilka godzin, a najlepiej na całą dobę.
Następnego dnia pieczemy kaczkę w piekarniku nagrzanym do 130C, przez 4h. Mięsko powinno rozpływać się w ustach! :)

Taką kaczkę możemy podawać z pieczonymi ziemniakami, różnego rodzaju kaszami lub brązowym ryżem, jak to było w moim przypadku. -->tip dla romantyków: z ryżu/kaszy można uformować kształt serca. Również ziemniaki można w ten sposób powycinać. Cuteness overload gwarantowany :D ;)
Jako sałatkę polecam niezawodny mix sałat (lodowa, rzymska, rukola, cykoria, roszponka, co tylko chcecie) z sosem vinegret. Aby sałatka była nieco bardziej odświętna, wzbogaćcie ją o suszoną żurawinę i/lub orzechy włoskie albo pestki dyni/słonecznika. 
Smacznego!

*Na walentynkowe, i nie tylko, upominki od serca poleca się ręcznie robiona biżuteria:) Na hasło: FEB17 dostaniecie 8% rabatu :) Hasło należy podać w mailu przy składaniu zamówienia <3

-->sklepik: http://srebrnaagrafka.pl/sklep/miamor/
--> specjalne zamówienia: miamor@onet.eu
*rabat ważny na zamówienia złożone do 21.02 do 23:59

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Dziękuję serdecznie za każdy komentarz, jesteście super! :D
Komentarze o treści wulgarnej nie są tolerowane i natychmiast zostaną usunięte. Bardzo proszę o nieumieszczanie reklam.