piątek, 9 grudnia 2016

Obłędna tarta z kremem kokosowym!



Ostatnio miałam przyjemność przygotować absolutnie genialną tartę. Jest to wypiek z serii "fit". Jednak nie zrażajcie się, wręcz przeciwnie- mega zachęcam do wypróbowania, gdyż jak głosi tytuł posta, ciacho jest wyborne:D
Let's get started!
[ENG below]
Na średnią tortownicę (ok. 24cm)  będziemy potrzebować:

Kruchy spód

70g mąki kokosowej
40g zmielonych orzechów włoskich i płatków migdałowych (w różnych proporcjach)
40g mąki ryżowej
2,5 łyżki erytrolu (lub innego słodzidła)
1 jajko
90g masła

Zagniatamy ciasto, wylepiamy wysmarowaną masłem foremkę, pamiętając o zrobieniu brzegu (żeby nam sie potem krem nie wylał;)). Nakłuwamy widelcem i wkłądamy do zamrażalnika na 15min.
Potem pieczemy 20min w piekarniku nagrzanym do 180C. Wyjmujemy, studzimy.

Krem

50g kaszy jaglanej
250ml mleka kokosowego
250ml mleka migdałowego
1 miarka odżywki białkowej kokos+migdał (można zastąpić wiórkami i płatkami migdałowymi+dosłodzić erytrolem)
1-2 jajka
erytrol do smaku

Kaszę gotujemy na mleku kokosowym, potem dolewamy migdałowe, dorzucamy resztę składników i gotujemy do porządanej konsystencji (powinno być dośc gęste, a'la budyń). Następnie blendujemy.

Spód tarty smarujemy dżemem wiśniowym (polecam dżemy 100% z Lidla lub Biedry ;)), na to wykładamy krem i posypujemy podprażonymi płatkami migdałowymi. Można zrobić zygzaki roztopioną w kąpieli wodnej gorzką czekoladą lub sosem np. żurawinowym/wiśniowym/granatowym/malinowym. Puśćcie wodze wyobraźni! Schładzamy porządnie w lodówce. A potem już tylko.. uczta! Smacznego :)

[ENG]

Recently, I’ve had the pleasure to prepare an absolutely awesome tart. It’s a “fit” cake but it’s definitely not tasteless so don’t go away! I really encourage you to try it out cause this cake is a masterpiece :D
Let’s get started!

For one round 24cm tin you’ll need:

Sweet pastry crust

70g coconut flour
40g grounded walnuts and almonds
40g rice flour
2,5 tablespoons erythritol (or other healthy sweetner or simply sugar if you want)
1 egg
90g butter

Put all the ingredients into a large bowl and mix tchem with your hands until they form a ball. Then flatten the pastry into a disk and cover the bottom and the sides of the buttered tin. Prick the cake with a fork and place it in your freezer. Leave it there for about 15 minutes. Preheat the oven up to 180C and bake the pastry for 20 minutes. After that time, take it out and let cool.

Filling

50g millet groats
250ml coconut milk
250ml almond milk
3 tablespoons coconut shreds and flaked almonds (grounded)
1-2 eggs
4 tablespoons (the amount is up to you) erythritol (or other sweetener)

Pour the coconut milk into a saucepan, stir in the millet and cook it. Then add the almond milk and the rest of the ingredients and cook it, stirring from time to time, until the mixture gets quite dense. Let it cool a bit and mix the filling with a hand blender.

Spread a thin layer of cherry jam on the baked bottom of our tart. Then fill it with the blended cream and sprinkle with some almond flakes. You can also garnish it with chocolate or fruit syrup (e.g. raspberry). Be creative!
Place the tart in the fridge and let it cool for a couple of hours. Be patient, it’s gonna be a real feast! Bon appetit! :)



*I didn't came up with the recipe myself, huge thanks to my boss&friend Agnieszka <3*

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Dziękuję serdecznie za każdy komentarz, jesteście super! :D
Komentarze o treści wulgarnej nie są tolerowane i natychmiast zostaną usunięte. Bardzo proszę o nieumieszczanie reklam.